Οτι θέλετε να μάθετε στη LivePedia

19/8/09

Ο Κωστάκης ζούσε μαζί με τους γονείς του .(1)

Ο Κώστάκης ζούσε μαζί με τους γονείς του
Ήταν ένα μεγάλο σπίτι με δύο ορόφους παλιό ,από εκείνα που έδιναν στέγη στη φτωχολογιά που είχε κατακλύσει τις μεγάλες πόλεις . Κάθε διαμέρισμα ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο . Τουαλέτα υπήρχε κοινή για όλο τον όροφο . Στη κουζίνα και αυτή μία για όλους τους ενοίκους ήταν αραδιασμένα τα φανάρια . Οχι φωτιστικά αλλά κουτιά 50χ50 εκατοστά φτιαγμένα με πλεκτό σύρμα και μια πορτούλα μπροστά . Στα φανάρια έβαζαν το τυρί και το φαγητό που περίσσευε για να προστατευτεί από τα έντομα και να διατηρηθεί να μην χαλάσει. Τα φανάρια τα έβαζαν στο πιο ψυχρό μέρος του σπιτιού , εκεί που έκανε ρεύμα ο αέρας. Ηταν το ψυγείο της οικογένειας .

Ο Κωστάκης έμενε στο κάτω όροφο ισόγειο . Υπήρχαν δύο δωμάτια . Στο μπροστά έμενε ο Κωστάκης στο άλλο από πίσω ένα ζευγάρι που ο άνδρας ήταν νεκροπομπός (κοράκι) μαζί με ένα σκυλάκι λουλού άσπρο. Απέναντι από τις πόρτες των δύο διαμερισμάτων υπήρχε ένα άλλο διαμέρισμα που για τοίχο είχε πισσόχαρτο καρφωμένο σε πηχάκια . Σε αυτό έμενε η χήρα . Αυτή ήταν το μίασμα . Κανένας δεν την μιλούσε.

Στο επάνω όροφο υπήρχε μια σάλα μεγάλη τεράστια στα μάτια του Κωστάκη. Εδώ έπαιζε με τα άλλα παιδιά . Κάποιο έπαιρνε το σπαθί του πατέρα του που ήταν στρατιωτικός και όλα τα παιδιά ήθελαν να το πιάσουν να παίξουν ξιφομαχία με τον αέρα . Τα δωμάτια ήταν αραδιασμένα το ένα δίπλα στο άλλο .Εδώ έμεναν ο ιδιοκτήτης και οι άλλοι ένοικοι που μπορούσαν να πληρώσουν μεγαλύτερο ενοίκιο.

Το σπίτι είχε και αυλή . Μεγάλη με δένδρα και αποθήκη. Στη αυλή έμπαινες από μια ξύλινη πόρτα που τα βράδια έκλεινε. Το πρωί και το απόγευμα άκουγες τις δεκαοκτούρες . Ήταν μόνιμες στα δένδρα της αυλής , ήταν το μουσικό φόντο στο παιχνίδι του Κωστάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου