Οτι θέλετε να μάθετε στη LivePedia

12/9/09

Piercing: Στολίδι ή πρόκληση;

Το piercing είναι σύγχρονο σαν λέξη αλλά παλιό σαν μέθοδος διακόσμησης του σώματος.
Το συναντάμε στους Μάγια το 700 π.Χ.


Στις ιθαγενείς φυλές γίνεται για θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους (ενηλικίωση του νέου ).


Στις δυτικές κοινωνίες ξεκίνησε από τα σκουλαρίκια στα αυτιά των γυναικών και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσο αφορά την ποικιλία στις θέσεις και τα είδη των piercings.
Ένα κορίτσι που ρωτήθηκε γιατί διακοσμεί έτσι το σώμα της απάντησε:
«Για να είμαι μέσα στη μόδα ,να μοιάζω με τους συνομήλικους μου αλλά και γιατί έτσι προκαλώ τους γύρω μου και γίνομαι αντικείμενο συζητήσεων»



Πολλοί μίλησαν για χαμηλή αυτοεκτίμηση , συναισθηματική εξάρτηση και ένταξη σε ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά . Καθιέρωση νέων προτύπων του ωραίου και ρήξη με τα παλιά και καθιερωμένα .
Αν αναλογιστούμε τις φαβορίτες , την καμπάνα στα πανταλόνια , τις μίνι φούστες, τα πολλά μαλλιά στα αγόρια θα δούμε την προσπάθεια των νέων για την επιβολή άλλων κριτηρίων αισθητικής . Την αντιπαράθεση τους με τους «μεγάλους» . Τον εντυπωσιασμό ή την πρόκληση των γύρω .


Αν το φαινόμενο είναι ελέγξιμο και εντάσσεται στη τάση του νέου για κάτι νέο και ωραίο είναι αποδεκτό.
Αν όμως ξεφύγει και ο νέος χαλιναγωγείται ,αντλεί αυτοπεποίθηση ,δίνει ένα νόημα (λανθασμένο) στη ζωή του ,γίνεται τρόπος ζωής τότε είναι κατακριτέο.

Εκτός από ψυχολογικές –κοινωνικές συνέπειες έχουμε και προβλήματα υγείας .
Τοπική ή γενική λοίμωξη με φλεγμονή , πυρετό, πόνο, οίδημα εμφανίζεται συχνά από την κακή απολύμανση των εργαλείων και των piercing .

Μετάδοση ιογενών λοιμώξεων όπως ηπατίτιδα ,Aids όταν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι μολυσμένα με αίμα από προηγούμενες χρήσεις.
Piecing από ανοξείδωτο σίδερο , νικέλιο είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Να προτιμάται ο χρυσός , η πλατίνα ή το τιτάνιο .

Στη κοινωνία υπάρχει αρνητική αντιμετώπιση του φαινομένου με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να ενεργούν ακόμη πιο προκλητικά και να αυξάνουν την δημοτικότητα των piecing.

Πρέπει να προσεγγίζουμε τα άτομα αυτά με καλή διάθεση και προσπάθεια να τα καταλάβουμε .
Να τα κρίνουμε από την προσωπικότητα τους και όχι από την αντίληψη που έχουν για το ωραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου