Οτι θέλετε να μάθετε στη LivePedia

4/12/10

Νέο βακτήριο και ύπαρξη ζωή πέρα απο την Γη

Έναν οργανισμό που αναπτύσσεται στο αρσενικό και ενσωματώνει το φυσικό αυτό δηλητήριο στο DNA του ανακάλυψαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA. Η νέα μορφή ζωής εντοπίστηκε στο βυθό μιας λίμνης με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στην Καλιφόρνια.
Η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της ζωής -άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο- και τα οποία οι αστρονόμοι αναζητούν στους άλλους πλανήτες του διαστήματος ως ενδείξεις ζωής.
«Η ανακάλυψη έγκειται στο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συντάκτης των ερευνητικών εργασιών που χρηματοδοτούνται από τη NASA και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.
Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.
Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.
Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρπουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, BBC


Ανακαλύφτηκε βακτήριο που στο DNA του χρησιμοποιεί  αρσενικό αντί για φωσφόρο.
Μέσα στη λίμνη χρησιμοποιούσε το φωσφόρο αλλά όταν το έβαλαν σε περιβάλλον αρσενικού δεν είπε «όχι» και χρησιμοποίησε το αρσενικό.
Αυτό δείχνει ή μεγάλη προσαρμοστικότητα (στο νέο περιβάλλον ) ή οργανισμό που από την δημιουργία του  μπορούσε να επιβιώσει για δύο καταστάσεις .
Οποια εκδοχή και να πάρουμε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ζώντες οργανισμοί δεν είναι μόνο αυτοί που χρησιμοποιούν  τα  γνωστά στοιχεία  αλλά μπορούν να υπάρχουν  και άλλοι που χρησιμοποιούν άλλα στοιχεία .
Προεκτείνοντας τη σκέψη μας  πρέπει να δεχτούμε ότι ζωή μπορεί να υπάρχει οπουδήποτε και με οποιαδήποτε μορφή.
Ακόμη  μπορεί  υπάρχει  αλλά  να ξεφεύγει  από τα δικά μας κριτήρια  περί  ζωής , οπότε δεν θα μπορέσουμε να τη αναγνωρίσουμε σαν ζωή.
Βεβαία  μας προκύπτει και το μεταφυσικό θέμα  :
Μήπως ο Θεός δημιούργησε και κάπου αλλού άλλου είδους ζωής ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου