Οτι θέλετε να μάθετε στη LivePedia

8/12/10

Φοροκάρτα αντί αποδείξεων

Με κίνητρο την έκπτωση φόρων, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στη ζωή μας τη «φοροκάρτα» από τις αρχές του 2011. 

Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. 

Ταυτόχρονα, θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων.Ενεργοποίηση
Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και η χρήση της θα είναι προαιρετική.

Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω sms. Στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο και στην άλλη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει.
Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψήφιου αριθμού με το ΑΦΜ του φορολογούμενου - κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες.
Μόλις ο φορολογούμενος παραλάβει την κάρτα θα πρέπει να ενημερώσει τη ΓΓΠΣ.
Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται είτε μέσω διαδικτύου είτε με ένα γραπτό μήνυμα sms από κινητό τηλέφωνο.
Το μήνυμα θα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου και το 19ψήφιο αριθμό της κάρτας. Η αποστολή του μηνύματος θα γίνει σε ενιαίο 5ψήφιο αριθμό για όλους του ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και θα κοστίζει 11 λεπτά.
Με τη λήψη του μηνύματος θα ελέγχεται η ορθότητα του ΑΦΜ. 
Σε περίπτωση ορθής καταχώρησης των δεδομένων θα στέλνεται απάντηση της μορφής «Επιτυχής δήλωση», ενώ σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης θα στέλνεται ανάλογη απάντηση, όπως ο ΑΦΜ που δηλώσατε δεν είναι έγκυρος, ο αριθμός της κάρτας δεν είναι έγκυρος.
Το έργο της δήλωσης αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω sms ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία M-Stat A.E.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει κάρτα για κάθε μέλος της οικογένειας του αλλά με το δικό του ΑΦΜ   π.χ. παιδιά

Μέσω τράπεζας
Στην κάρτα θα «περνάνε» όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας.

Οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλά θα δίνουν στους καταστηματάρχες τη φοροκάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS  που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. 
Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογούμενου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. 
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε το ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Μελετούν 2 κίνητρα 
Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τα κίνητρα που θα κάνουν ελκυστική τη χρήση της φοροκάρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι:
1. Επιστροφή ΦΠΑ.
Κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%.
Ετσι, αν αγοράζει τρόφιμα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου ?ε ΦΠΑ 13%, θα μπορεί να τον μειώσει σε 12% και ομοίως αν αγοράζει ένα προϊόν ?ε συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%.
2. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων στις συναλλαγές τους.


Στο τέλος  κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον λογαριασµό αφορολογήτου κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ  που οφείλουν.

Οι πολίτες, από την πλευρά τους, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργήσει η ΓΓΠΣ, θα µπορούν να µπαίνουν στο σύστηµα και να βλέπουν   µε χρήση των προσωπικών τους κωδικών   πόσες  αποδείξεις έχουν µαζέψει.


Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το 2011 θα είναι προαιρετική και δεδοµένου ότι στην αρχή τουλάχιστον όλα τα καταστήµατα και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες δεν θα µπορούν να υποστηρίξουν το νέο σύστηµα  εξαιτίας των απαραίτητων µηχανηµάτων ΡΟS   οι χάρτινες αποδείξεις θα µπορούν να χρησιµοποιούνται κανονικά, συµπληρωµατικά.

 
Κάρτα του πολίτη η νέα ταυτότητα

Στα τέλη του 2011 η φοροκάρτα θα ενσωματωθείστη κάρτα του πολίτη η οποία θα έχει ένα τσιπάκι στο οποίο θα υπάρχουν στοιχεία όπως το ΑΦΜ,ο ΑΜΚΑ ,ο αριθμός δημοτολογίου,ταυτότητας,διαβατήριο κτλ
Στην άλλη όψη θα υπάρχει φωτογραφία και αποτύπωμα του κατόχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου