Βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων, με αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και δυναμικά κοιτάσματα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν αυτό το οικονομικό μέγεθος, καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα ως μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιφέρειες της Ευρώπης.
Η ορθολογική εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου μπορεί να αναζωογονήσει περιοχές υποβαθμισμένες, αλλά πλούσιες σε κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων, όπως η Θράκη και η Βόρεια Χαλκιδική, αλλά και να συμβάλει συνολικά στην προσπάθεια για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
Βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων, με αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και δυναμικά κοιτάσματα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν αυτό το οικονομικό μέγεθος, καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα ως μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιφέρειες της Ευρώπης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο αυτόν τον πλούτο, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Το ΙΓΜΕ έχει «χαρτογραφήσει» όλα τα κοιτάσματα των Μη Ενεργειακών Μεταλλικών Ορυκτών (ΜΕΜΟ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, επισημαίνει στον χάρτη εκείνα που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και άλλα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για τη βιώσιμη εξόρυξή τους, ενώ σημειώνει και νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον οικονομικό γεωλόγο, διευθυντή Κ. Μακεδονίας του ΙΓΜΕ, Ν.Αρβανιτίδη, που έχει κάνει την επεξεργασία, αξιοποιείται σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, νικελίου και άλλων μετάλλων στη Β. Ελλάδα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ,
«Είναι μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αναπτυξιακής ανάτασης της χώρας, συμβάλλοντας τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη, όσο και στην εθνική οικονομία γενικότερα», επισημαίνει ο κ. Αρβανιτίδης, προσθέτοντας παράλληλα πως σε μια τέτοια κατεύθυνση προτρέπει τις χώρες μέλη της και η Ε.Ε., η οποία εξαρτάται κατά 70% από την εισαγωγή ορυκτών πρώτων υλών από τρίτες χώρες.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ο κ. Αρβανιτίδης έχει χωρίσει τη Β. Ελλάδα σε τρεις γεωγραφικές ζώνες ?Δυτική Μακεδονία, Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, Θράκη- και παραθέτει αναλυτικά τους τύπους των προς εκμετάλλευση μετάλλων, τις περιοχές όπου εντοπίζονται, καθώς και τα δυναμικά αποθέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Δυτική Μακεδονία:
Μεταλλικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες νικελίου, χρωμίου και λευκολίθου, που συνδέονται με μεταλλογενετικά με υπερβασικά μαγματικά πετρώματα σε γεωτεκτονικό περιβάλλον ωκεάνιου φλοιού.
Στο ενεργό μεταλλείο της Καστοριάς, υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 6,5 εκατομμυρίων τόνων με 1,30% νικέλιο.
Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία:
Μικτά θειούχα ορυκτά βασικών (μόλυβδος, ψευδάργυρος) και πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος), μαζί με θειούχα ορυκτά του χαλκού.
Στα πολυμεταλλικά μικτά θειούχα κοιτάσματα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής το απόθεμα χρυσού υπολογίζεται σε περίπου 115 τόνους και στο αντίστοιχο κοίτασμα του Στρατωνίου στους 9 τόνους.
Πορφυρικός χρυσός με δυνατά αποθέματα 161 τόνων υπάρχει στο κοίτασμα των Σκουριών.
Αντίστοιχα, υπάρχουν 430 τόνοι αργύρου στο Στρατώνι και άλλοι 1.667 τόνοι στην Ολυμπιάδα.
Θράκη:
Επιθερμικά συστήματα χρυσού που συνδέονται μεταλλογενετικά με ηφαιστειακά πετρώματα και σχετικούς ηφαιστεοιζηματογενείς σχηματισμούς (γεωτεκτονικό περιβάλλον νησιωτικού μαγματισμού).
Βεβαιωμένα αποθέματα 23,7 τόνων επιθερμικού χρυσού υπάρχει στις Σάπες Ροδόπης (στα μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ.Δημητρίου), και 54 τόνοι στο Πέραμα του Έβρου. Αντίστοιχα, έχουν εντοπιστεί και 109,8 τόνοι αργύρου (96 στο Πέραμα και 13,8 στις Σάπες).
ΧΡΥΣΟΣ
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και στη Θράκη υπολογίζεται σε 12,16 εκατομμύρια ουγκιές ή 382 τόνους, που με τις σημερινές τιμές του χρυσού ξεπερνούν σε αξία τα 16 δις δολάρια.
Από αυτά, 143 τόνοι είναι πολυμεταλλικός (χρυσός μαζί με άλλα μέταλλα όπως άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο), 161 πορφυρικός (χρυσός με χαλκό) και 78 τόνοι επιθερμικός (μόνο χρυσός).
Το ΙΓΜΕ εντοπίζει και νέες περιοχές με χρυσό στη Β.Ελλάδα, που απαιτούν συστηματικότερη έρευνα για τη βιωσιμότητα ενός σχεδίου για τη βιώσιμη εκμετάλλευσή του. Μεταξύ αυτών:
1) η ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, Βροντούς, Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας,
2) τα πορφυρικά συστήματα χαλκού-χρυσού της ευρύτερης περιοχής Ποντοκερασιάς, Γερακαριού, Βάθης, Μυλοχωρίου, Δροσάτου του νομού Κιλκίς,
3) η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μικτής θειούχου μεταλλοφορίας στη ζώνη Φαρασινού, Συκίδων στη Δράμα και
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η Βορειοανατολική Χαλκιδική, που χαρακτηρίζεται από το ΙΓΜΕ ως «πλουτοπαραγωγική δεξαμενή» μετάλλων, ενδέχεται να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης και για τις υπόλοιπες μεταλλοφόρες περιοχές.
Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε στον Πολύγυρο η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού, αργύρου της περιοχής.
Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε στον Πολύγυρο η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού, αργύρου της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου