Αλλά αίτια ήταν
1) Θρησκευτικές διαμάχες με την δύση
2) Θρησκευτικές διαφωνίες μεταξύ τους. Νέες απόψεις και ιδέες προσέκρουαν σε ένα θρησκευτικό κατεστημένο που είχε την υποστήριξη τις περισσότερες φορές της πολιτείας.
3) Η διαφθορά στην πολιτική ,θρησκευτική και κοινωνική ζωή.
4) Οικονομικά αδιέξοδα.
5) Απώλεια εδαφών που τροφοδοτούσαν την αυτοκρατορία.
6) Όλα τα χρόνια της αυτοκρατορίας το χαρακτηριστικό των πολιτών έπρεπε να είναι «χριστιανός». Αυτό ένωνε πολλές εθνότητες. Όταν στη δύση ανακάλυψαν το αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και τους φιλοσόφους ,κάθε τι Ελληνικό έγινε «in». Η μόδα αυτή ήλθε και στο βυζάντιο. Πλέον έπρεπε να έχεις Ελληνικό αίμα για να μπορείς να ελπίζεις σε κάτι καλλίτερο . Όλες οι άλλες εθνότητες έγιναν κατώτερες . Αυτό δημιούργησε ρωγμές στη πολιτική σταθερότητα.
7) Η αυτοκρατορία είχε πλέον γεράσει . Ήρθε ο καιρός για μια άλλη δύναμη και αυτή ήταν η δύση . Ιστορική αναγκαιότητα.
Όλα αυτά τα αίτια απλώς να υποβοήθησαν κάτι που ήταν αναπόφευκτο.
Όλοι οι μεταγενέστεροι απλώς αναζητούμε τους τρόπους ώστε αυτή η αλλαγή που έγινε να γινόταν με λιγότερες παρενέργειες για το Ελληνικό έθνος .
Βέβαια αυτό ήθελε ανθρώπους με οξυδέρκεια ,πολιτική ικανότητα ,πυγμή και δύναμη οικονομική και πολιτική και εσωτερικές συμμαχίες ( πολιτική εκκλησία ) για να επιβάλουν απόψεις που δύσκολα είναι αποδεχτές.
Επειδή όμως όλη αυτή η υπόθεση ήταν και είναι κάτι ουτοπικό μάλλον δεν υπήρχε άλλη λύση παρά αυτή που έζησαν οι παλαιοί και που τις συνέπειες ζούμε σήμερα εμείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου